Pięć Smaków w Domu
W kinach

Jinpa

Jinpa, reż. Pema Tseden

Zbudowana z pięknych kadrów, nasycona kojącą melancholią, mistyczna medytacja na temat ludzkiego losu, życia i śmierci.

Jinpa

tytuł angielski: Jinpa
tytuł oryginalny: Zhuang si le yi zhi yang
reż. Pema Tseden
Chiny 2018, 87’

W kinach i online od 24 września
oglądaj online na Pięć Smaków w Domu

Trylogia Pemy Tsedena

Kinowej premierze "Jinpy" towarzyszy przegląd twórczości reżysera Pemy Tsedena na platfromie VOD Pięć Smaków w Domu, który dostępny jest od 24 września do 25 października.

Obok "Jinpy" w przeglądzie znalazł się  "Tharlo", liryczny czarno-biały komediodramat o pasterzu z górzystej samotni, który trafia do miasta i poznaje kobietę, która zmienia jego życie. Zobaczymy też "Balon", fascynujący portret zwykłej rodziny, na której spokojnej egzystencji kładzie się cieniem chińska polityka demograficzna. 

Trylogia Pemy Tsedena na Pięć Smaków w Domu
Nagrody i festiwale
  • Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji 2018 - najlepszy scenariusz
  • TOKYO FILMeX 2018 - Nagroda Specjalna Jury 
  • Vesoul Internaional Film Festival of Asian Cinema 2019 - Cyclo D'Or (główna nagroda)
  • Azjatyckie Nagrody Filmowe 2019 - nominacje: najlepszy film, najlepsza reżyseria, zdjęcia i muzyka
  • Academy Award of Beijing Film Academy 2020 – najlepszy scenariusz
  • Writers Guild of China Film Association 2020 – najlepszy scenariusz

Opis filmu

Na wypranym z kolorów tybetańskim płaskowyżu Kekexili, najwyższym i największym na świecie, trudno o żywą duszę. Nikogo na swojej drodze nie spodziewa się z pewnością Jinpa, kierowca ciężarówki o aparycji wiecznego hipisa, samotnie pokonujący surowy krajobraz przy dźwiękach "O sole mio", dobywających się z zajechanej kasety magnetofonowej. Hipnotyczną podróż przerwie mu jednak spotkanie z małomównym piechurem, który przemierza pustkowie w poszukiwaniu zemsty.

Alegoryczna, precyzyjnie skomponowana historia, w której milczenie jest gęste, a każdy kadr hipnotyzuje drapieżnym pięknem, wielu krytykom nasunęła skojarzenia z kinem Jima Jarmusha czy Akiego Kaurismakiego. Wyprodukowany przez Wong Kar Waia "Jinpa" jest kolejnym autorskim tryumfem Tybetańczyka Pemy Tsedena, którego filmy zdobyły szereg wyróżnień na światowych festiwalach. Reżyser jest pierwszym twórcą, któremu udało się oficjalnie realizować filmy w ojczystym regionie z udziałem lokalnych aktorów i w rodzimym dialekcie. Pokazuje Tybet współczesny: trudne warunki życia i pełne mocy tradycje, którymi podszyte są najzwyklejsze czynności. "Jinpa" to nasycona kojącą melancholią i łagodnym humorem medytacja na temat ludzkiego losu, życia i śmierci, łącząca w sobie buddyjską filozofię z elementami kina drogi i przewrotnego westernu.

Pema Tseden

Urodzony w 1969 roku tybetański reżyser, pisarz i scenarzysta. Pierwszy Tybetańczyk, który ukończył prestiżową Akademię Filmową w Pekinie. Jego pełnometrażowy debiut, "The Silent Holy Stones" był pierwszym filmem zrealizowanym w języku tybetańskim, z ekipą filmową w całości złożoną z Tybetańczyków. Jego filmy pokazywane i nagradzane były na wielu międzynarodowych festiwalach, między innymi w Bangkoku, Tajpej, Locarno, Hongkongu, Tokio i Wenecji. Opublikował ponad 50 pisanych zarówno w języku tybetańskim jak i mandaryńskim opowiadań i powieści, które doczekały się przekładów na wiele języków.

Wywiad z Pemą Tsedenem na portalu Zwierciadlo.pl


Filmografia

2005 Lhing vjags kyi ma ni rdo vbum / The Silent Holy Stones

2009 Poszukiwana / Xunzhao zhimei gengdeng / The Search

2009 Flames Wafting in 1983

2010 Khyi rgan / Old Dog

2014 Yangdar / The Sacred Arrow

2015 Tharlo

2018 Jinpa / Zhuang si le yi zhi yang

2019 Balon / Qi qiu / Balloon

 

Informacje o filmie

Shanghai Blossoms Lane Pictures Ltd., Shanhai Tang Dynasty Communications Co., Ltd., Qinghai Mani Stone Pictures Co., Ltd. i Master China Films Ltd. (Beijing) przedstawiają film Pemy Tsedena wyprodukowany przez Jet Tone Films Ltd. (Xiangshan) oraz Qinghai Mani Stone Pictures Co., Ltd.

Chiny 2018, 87 min

tytuł oryginalny: Zhuan si le yi zhi yang

język: tybetański

obsada: Jinpa, Genden Phuntstok, Sonam Wangmo

producenci wykonawczy: Chan Ye Cheng, Zhao Xiaowen

producenci: Wong Kar Wai, Jacky Pang

koprodukcja: Tu Yizhong

zdjęcia: Lu Songye

scenografia: Tenzin Nyima

muzyka: Lim Giong, Point

dźwięk: Tu Duu-Chih, Wu Shu-Yao

montaż: Jin Di, Chakdor Kyab, William Chang (konsultacje)

scenariusz i reżyseria: Pema Tseden

© 2019 Jet Tone Contents Inc

dystrybucja w Polsce: Pięć Smaków Kino Azji

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.