0
W kinach

Jinpa

Jinpa, reż. Pema Tseden

 Zbudowana z pięknych kadrów, nasycona kojącą melancholią, mistyczna medytacja na temat ludzkiego losu, życia i śmierci.

Jinpa

tytuł angielski: Jinpa
tytuł oryginalny: Zhuang si le yi zhi yang
reż. Pema Tseden
Chiny 2018, 87’

Nagrody i festiwale
  • Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji 2018 - najlepszy scenariusz
  • TOKYO FILMeX 2018 - Nagroda Specjalna Jury 
  • Vesoul Internaional Film Festival of Asian Cinema 2019 - Cyclo D'Or (główna nagroda)
  • Azjatyckie Nagrody Filmowe 2019 - nominacje: najlepszy film, najlepsza reżyseria, zdjęcia i muzyka
W kinach na początku 2021 roku

Na wypranym z kolorów tybetańskim płaskowyżu Kekexili, najwyższym i największym na świecie, trudno o żywą duszę. Nikogo na swojej drodze nie spodziewa się z pewnością Jinpa, kierowca ciężarówki o aparycji wiecznego hipisa, samotnie pokonujący surowy krajobraz przy dźwiękach "O sole mio", dobywających się z zajechanej kasety magnetofonowej. Hipnotyczną podróż przerwie mu jednak spotkanie z małomównym piechurem, który przemierza pustkowie w poszukiwaniu zemsty.

Alegoryczna, precyzyjnie skomponowana historia, w której milczenie jest gęste, a każdy kadr hipnotyzuje drapieżnym pięknem, wielu krytykom nasunęła skojarzenia z kinem Jima Jarmusha czy Akiego Kaurismakiego. Wyprodukowany przez Wong Kar-waia "Jinpa" jest kolejnym autorskim tryumfem Tybetańczyka Pemy Tsedena, którego filmy zdobyły szereg wyróżnień na światowych festiwalach. Reżyser jest pierwszym twórcą, któremu udało się oficjalnie realizować filmy w ojczystym regionie z udziałem lokalnych aktorów i w rodzimym dialekcie. Pokazuje Tybet współczesny: trudne warunki życia i pełne mocy tradycje, którymi podszyte są najzwyklejsze czynności. "Jinpa" to nasycona kojącą melancholią i łagodnym humorem medytacja na temat ludzkiego losu, życia i śmierci, łącząca w sobie buddyjską filozofię z elementami kina drogi i przewrotnego westernu.

Pema Tseden

Urodzony w 1969 roku tybetański reżyser, pisarz i scenarzysta. Pierwszy Tybetańczyk, który ukończył prestiżową Akademię Filmową w Pekinie. Jego pełnometrażowy debiut, "The Silent Holy Stones" był pierwszym filmem zrealizowanym w języku tybetańskim, z ekipą filmową w całości złożoną z Tybetańczyków. Jego filmy pokazywane i nagradzane były na wielu międzynarodowych festiwalach, między innymi w Bangkoku, Tajpej, Locarno, Hongkongu, Tokio i Wenecji. Opublikował ponad 50 pisanych zarówno w języku tybetańskim jak i mandaryńskim opowiadań i powieści, które doczekały się przekładów na wiele języków.


Filmografia

2005 Lhing vjags kyi ma ni rdo vbum / The Silent Holy Stones
2009 Poszukiwana / Xunzhao zhimei gengdeng / The Search
2009 Flames Wafting in 1983
2010 Khyi rgan / Old Dog
2014 Yangdar / The Sacred Arrow
2015 Tharlo
2018 Jinpa / Zhuang si le yi zhi yang / Jinpa
2019 Balon / Qi qiu / Balloon

Informacje o filmie

reżyseria: Pema Tseden
scenariusz: Pema Tseden
zdjęcia: Lu Songye
montaż: Jin Di, Chakdor Kyab
muzyka: Lim Giong, Point
obsada: Jinpa, Genden Phuntsok, Sonam Wangmo
producent: Wong Kar-wai, Jacky Pang
produkcja: Xiangshan Ze Shi Dong wen hua chuan bo, Qinghai Ma Ni Shi Pictures, Shanghai Blossoms Lane Pictures
język: tybetański
barwa: kolor

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.