Archiwum - 8. Festiwal Filmowy Pięć Smaków

„Kradnę z każdego filmu, jaki powstał“

Ilustracja do filmu "Proces"

W 2014 roku katalog festiwalu, podobnie jak w ubiegłych latach, ilustrowany był przez Dorotę Podlaską. 

Artystka o koncepcji katalogu:

W tegorocznym katalogu połączyłam wszystkie festiwalowe filmy w jedną narrację – opowieść obrazkową, komiks. Jej głównym bohaterem jest Quentin Tarantino, który, przeżywając kryzys twórczy, wyjeżdża w podróż do Azji w poszukiwaniu inspiracji.

Łatwo sobie wyobrazić, że taką podróż byłaby możliwa. Reżyser znany jest z uwielbienia dla filmów Dalekiego Wschodu, które promuje, i z których twórcami się przyjaźni. W jego własnych produkcjach znaleźć można wiele zapożyczeń z azjatyckich estetyk i fabuł (sam przyznaje: „Kradnę z każdego filmu, jaki powstał“). Spacer Quentina przez filmowe kadry bywa też całkiem dosłowny – na Festiwalu będzie go można zobaczyć we własnej osobie nie tylko na kartach katalogu, ale też w „Sukiyaki Western Django” Takashiego Miike.

W fascynacji kinem azjatyckim czuję bliskość z Quentinem. Tak jak ja ceni filmy gatunkowe, silne emocje, krwawe jatki na ekranie, wartką akcję, dowcip i komiksowe, wyraziste postaci. Ja też, malując, lubię posługiwać się odniesieniami do sztuki innych kultur. Na trzecim miejscu ulubionych filmów Tarantino wymienia „Memoirs of Murder“ Joon-ho Bonga – który na mojej liście jest na miejscu pierwszym.

Jednym zdaniem: Quentin to „swój chłop“. W dodatku ma twarz, która aż się prosi, żeby ją rysować. Sam podobno tworzy chętnie swoje karykatury rozdając autografy. Był już wcześniej bohaterem komiksu „Chojrak – tchórzliwy pies” jako zombie Benton Tarantella, w epizodzie o znamiennym tytule „Każdy chce być reżyserem“. Tym razem świat zombie będzie tylko jednym z przystanków jego filmowej wędrówki.

Dorota Podlaska

 

Przeglądaj katalog 8. edycji:

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Na naszej stronie wykorzystujemy cookies tj. małe pliki tekstowe, które strona internetowa zapisuje na Twoim komputerze lub urządzeniu przenośnym w chwili, gdy przeglądasz tę stronę. Kliknij tu, aby zmienić ustawienia cookies.