Spring-rollsy - gotuj z Natalią Nguyen
Jesteście gotowi na kulinarne wyzwania? Natalia Nguyen, znawczyni wietnamskiej kuchni, autorka warsztatów kulinarnych jako pierwszy przepis i rozgrzewkę przed festiwalem proponuje spring-rollsy z łososiem, które potem możecie szybko i łatwo przygotować przed festiwalowymi seansami.
Czego potrzebujecie?
Oliwa z oliwek, surowy łosoś, świeży ogórek, mango, papryka, mieszanka sałat, papier ryżowy (jak najgrubszy), jajka, makaron ryżowy, kolendra, miska z letnią wodą.
Co należy zrobić?
Pokrojonego w małe plasterki łososia smażymy na oliwie z oliwek - do zmiany koloru. Przygotowujemy omlet z 3 jaj. Wbite do miski jajka dobrze mieszamy, dodajemy pieprz oraz łyżeczkę sosu rybnego lub sól. Smażymy na patelni wykorzystując olej z łososia. Gotowy omlet kroimy w cienkie paski. Mango, paprykę i ogórka kroimy w słupki. W misce z wodą moczymy papier ryżowy, na którym układamy ulubione składniki, a następnie zawijamy w rulon. Idealny sos do spring-rollsów powstaje na bazie wody, do której wyciskamy sok z połówki cytryny, dodajemy czubatą łyżeczkę cukru, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekaną papryczkę chili. Doprawiamy odrobiną sosu rybnego. Dajcie znać w komentarzach jak poradziliście sobie z pierwszym przepisem. Życzymy smacznego!