Pięć Smaków w Domu

Archiwum - 8. Festiwal Filmowy Pięć Smaków

Bez przebaczenia

Unforgiven / Yurusarezaru mono
Japonia 2013, 135’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Lee Sang-il
scenariusz: David Webb Peoples, Lee Sang-il
zdjęcia: Norimichi Kasamatsu
montaż: Tsuyoshi Imai
muzyka: Tarō Iwashiro
obsada: Ken Watanabe, Jun Kunimura, Shiori Kutsuna
producent: Suguru Kubota, Shinichi Takahashi, Takero Hisamatsu
język: japoński
barwa: kolor

Nagrody i festiwale

Awards of the Japanese Academy – najlepsze zdjęcia / Best Cinematography, reżyseria światła / Best Light Direction

Opis filmu

Czy ma sens realizacja niemalże scena po scenie remake’u jednego z najbardziej utytułowanych i ikonicznych filmów hollywoodzkich lat 90.? Nakręcone po dwóch dekadach od premiery oryginału japońskie "Bez przebaczenia" udowadnia, że jak najbardziej. Nie jest to bowiem kalka filmu Eastwooda, a cenny autorski komentarz na temat ścisłego związku westernu i kina samurajskiego. Eastwood inspirował się "Strażą przyboczną" Kurosawy, Sang-il zabiera zaś jego fabułę z powrotem do Japonii i wpisuje w historię tego kraju. Znakomite role, nasycenie melancholią i zamknięcie w pięknych kadrach sprawia, że film Lee Sang-ila należy rozpatrywać jako autonomiczne dzieło.

Marcin Krasnowolski

Lee Sang-il

Ur. 1974. Reżyser i scenarzysta koreańskiego pochodzenia, urodzony w Japonii, tam mieszkający i tworzący. Zadebiutował w roku 2000 krótkim filmem "Chong" o trzecim pokoleniu japońskich Koreańczyków. Jego największymi sukcesami są "Tancerki hula" (2006), za które otrzymał nagrodę Japońskiej Akademii oraz "Bez Przebaczenia" (2013).

Filmografia:

2000 Chong
2002 Border Line
2004 69
2005 Sukurappu Hebun / Scrap Heaven
2006 Tancerki hula / Hura gyaru / Hula Girls

2008 Za shōto fuirumuzu: Minna, hajime wa kodomo datta (nowela "Tagatame")
2010 Akunin / Villain
2013 Bez Przebaczenia / Yurusarezaru mono / Unforgiven

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.