Program

Pokazy specjalne

Mnich z morza

Monk of the Sea

Projekcje

22 lis 2016
18:15
Muranów
Polska 2016, 69’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Rafał Skalski
scenariusz: Rafał Skalski
zdjęcia: Filip Drożdż
montaż: Filip Drzewiecki
muzyka: Kuba Ziołek
producent: Jacek Nagłowski, Agnieszka Janowska, Paweł Kosuń
produkcja: Centrala
język: tajski
barwa: kolor

nagrody i festiwale

2016 KFF – Nominacja do Złotego Lajkonika; 69th Locarno IFF - Semaine de la Critique

Opis filmu

Ball to mieszkający z rodzicami, pracujący od rana do nocy 30-latek, nie stroniący od imprez i konsumpcyjnych przyjemności miejskiego stylu życia. Zgodnie z tajską tradycją postanawia jednak na krótki czas zostać mnichem. Zgłasza sie do położonego w urokliwym otoczeniu klasztoru, zarządzanego przez charyzmatycznego opata z interesującą przeszłością. 

Tajski zwyczaj wpisuje duchową praktykę w definicję "prawdziwego mężczyzny", stąd 70% męskiej populacji na jakimś etapie życia na okres od kilku dni do kilku miesięcy staje się mnichami. Zderzenie klasztornej rzeczywistości z realiami nowoczesnego życia jest jednak coraz bardziej uderzające. Reżyser śledzi zmagania bohatera z koniecznością ograniczenia bodźców i wejścia na ścieżkę ascezy. To przy tym wejrzenie nie tylko w bolączki tajskiego społeczeństwa, ale uniwersalny portet przedstawiciela pokolenia współczesnych trzydziestolatków, zmagających się z wyzwaniami nowoczesności. 

Finalizacja dokumentu była możliwa po części dzięki funduszom zebranym w drodze akcji crowdfundingowej. W przygotowaniach do realizacji twórcy korzystali z organizacyjnego wsparcia tajskich filmowców, między innymi Anochy Suwichakornpong (której filmy pokazywane były w ramach przeglądu na 4. Pięciu Smakach). 

Jagoda Murczyńska

Rafał Skalski

Absolwent Wydziału Reżyserii PWSFTviT w Łodzi. Jego debiut dokumentalny "52 procent" zdobył Złotego Lajkonika na 47. Krakowskim Festiwalu Filmowym. Stypendysta Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w roku 2009. W 2010 roku zrealizował dokument "Kochankowie". Jego filmy pokazywane były w konkursach m.in. festiwalu Nowe Horyzonty i Festiwalu Filmowego w Gdyni.

Filmografia:

2007 52 procent

2007 Żeby nie było niczego

2009 Dziewczyny

2009 Kochankowie

2010 Zagraj ze mną (TV)

2014 Portrety Wojenne - Zdzisław Pacak (dok.)

2016 Mnich z morza

2016 Życie na podium (serial dok.)

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal