Program

Pokazy specjalne

Trójka

Three / San ren xing

Projekcje

22 lis 2016
18:00
Kinoteka 3
23 lis 2016
21:00
Muranów
Hongkong, Chiny 2016, 88’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Johnnie To
scenariusz: Yau Nai Hoi, Lau Ho Leung, Mak Tin Shu
zdjęcia: Cheng Siu-keung
montaż: Allen Leung, David M. Richardson
muzyka: Xavier Jamaux
obsada: Louis Koo, Vicky Zhao, Wallance Chung, Lam Suet
producent: Johnnie To, Yau Nai Hoi
produkcja: Milky Way Image Company, Media Asia Films, Shanghai Hairun Film & TV Production
język: mandaryński, angielski, kantoński
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Taipei FF 2016; Fantasia IFF 2016; Melbourne IFF 2016; Rio de Janeiro IFF 2016

Opis filmu

Piekielnie inteligentny gangster, w którego głowie utkwiła policyjna kula, bezkompromisowy gliniarz i ambitna, uparta lekarka… Te trzy silne osobowości spotykają się na oddziale zapracowanego hongkońskiego szpitala, do którego w obstawie stróżów prawa trafia przestępca. Aby przeżyć, musi zostać jak najszybciej zoperowany. On jednak, przykuty do łóżka, woli czekać na odsiecz swoich kumpli. Bo to, że po niego przyjdą jest pewne… W ciągu kilku kolejnych godzin na sali pełnej przepracowanych medyków i przeżywających swoje dramaty pacjentów toczyć się będzie pełna napięcia rozgrywka o honor i życie.

Johnnie To jest wybitnym stylistą, jakich niewielu we współczesnym kinie. W "Trójce", będącej jego powrotem do kina sensacyjnego, widać to znakomicie. Reżyser z finezją przycina rzeczywistość do formatu efektownych kadrów i z chirurgiczną precyzją łączy je w olśniewające sekwencje. W wyniku tej operacji powstaje widowisko, w którym małe, pozornie nieistotne elementy i gesty układają się w fascynującą filmową układankę. W miarę upływu czasu napięcie rośnie, aby wybuchnąć z wielką siłą w nieuniknionym finale, przywodzącym na myśl dzieła Johna Woo i Sama Peckinpaha i wyznaczającym nową jakość w kinie akcji.

Będąca gratką dla miłośników filmów sensacyjnych, "Trójka" jest także starciem znakomitych aktorskich kreacji. W roli pozbawionego emocji policjanta wystąpił pamiętny z "Kartelu" Louis Koo, a lekarkę gra Vicky Zhao, jedna z najpopularniejszych chińskich aktorek. To rzadki przypadek mocnej kobiecej postaci u Johnniego To! Na drugim planie dostrzec można także szereg ulubionych aktorów reżysera.

Marcin Krasnowolski

Johnnie To

Urodzony w 1955 roku, hongkoński reżyser, scenarzysta, producent, autor filmów w wielu gatunkach i stylistykach, najbardziej znany jako mistrz kina gangsterskiego (m. in. "Misja", "Wybory", "PTU"). Nagradzany na wielu festiwalach, kultowy twórca, wzór dla całego pokolenia młodych hongkońskich filmowców, ale także np. dla Quentina Tarantino. To jest ceniony za umiejętność łączenia celnych społecznych obserwacji z dynamicznym obrazem i niekonwencjonalną narracją. Obecnie coraz częściej realizuje filmy w koprodukcji z Chinami.

Wybrana filmografia:

1980 Bik seoi hon saan dyut meng gam / The Enigmatic Case
1989 Ah-long dik gu si / All About Ah-long
1995 Mou mei san taam / Loving You
1998 Bohater nie umiera nigdy / Chan sam ying hung / A Hero Never Dies
2001 Miłość na diecie / Sau sun nam nui / Love on a Diet
2003 Daai zek lou / Running on Karma
2005 Wybór mafii / Hak se wui / Election
2007 Psychodetektyw / San taam / Mad Detective
2012 Kartel / Du zhan / Drug War

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal