Program

Odrestaurowana klasyka

Nasza siostra Hedy

Our Sister Hedy / Si qian jin

Projekcje

22 lis 2016
16:00
Muranów
Hongkong 1957, 115’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Ching Doe
scenariusz: Ching Doe
zdjęcia: Tung Shao-yung
montaż: Wang Zhao-xi
muzyka: Kei Shang-tong
obsada: Mu Hong, Julie Yeh Feng, Jeanette Lin Tsui, So Fung, Peter Chen Ho, Tin Ching, Kelly Lai Chen
producent: Robert Chung, Stephen Soong
produkcja: Motion Picture & General Investment Co. Ltd.
język: mandaryński
barwa: cz.-b.

nagrody i festiwale

5th Asian Film Festival 1958 - Best Film, Best Director, Best Screenplay, Best Actress, Best Actor, Best Supporting Actress, Best Supporting Actor, Best Cinematography, Best Music, Best Sound, Best Set Design, Best Editing

Opis filmu

Jeden z najbardziej ukochanych przez hongkońską publiczność klasycznych filmów to rozgrywająca się pod koniec lat 50. ciepła komedia opowiadająca o czterech siostrach, obdarzonych bardzo różnymi temperamentami. Spontaniczna chłopczyca Hedy, odpowiedzialna Hilda, kocio uwodzicielska Helen i słodka Hazel to reprezentantki nowoczesnego pokolenia kobiet, przeżywających miłosne rozterki i szukających własnych dróg do szczęścia w modernizującym się mieście. W rolach głównych wystąpiły cztery gwiazdy o wyrazistych osobowościach i łatwo udzielającej się energii.

Błyskotliwy scenariusz, doskonale uchwycone realia dekady - z jej niepowtarzalną modą, urokliwą muzyką i dynamiczną aurą - sprawiły, że film zdobył ogromne uznanie publiczności. W niedługim czasie doczekał się drugiej części ("Wedding Bells for Hedy"), a dziś figuruje na listach stu najważniejszych filmów hongkońskiej kinematografii. Sentymentalna, przewrotna produkcja urzeka atmosferą i świeżością spojrzenia.

Jagoda Murczyńska

Ching Doe

Jeden z najważnieszych reżyserów złotego okresu hongkońskiej kinematografii, lat 50. i 60., specjalista od klasycznych melodramatów (wenyi pian, nawiązujących formą do tradycyjnego chińskiego dramatu) oraz wszelakiego rodzaju komedii i musicali, choć okazjonalnie realizował też filmy grozy czy thrillery. W jego filmach grały największe gwiazdy epoki; zrealizował ponad 50 produkcji, z czego większość dla wytwórni Shaw Brothers.

Wybrana filmografia:

1952 Tomorrow / Ming Tin

1954 A Girl in Transformation / Niao Yu Hua Xiang

1956 A Lonely Heart / Ling Aan

1961 Les Belles / Qian jiao bai mei

1961 Love Without End / Bu liao qing

1964 The Dancing Millionaires / Wan hua ying chun

1966 The Blue And The Black / Lan yu hei

1969 Twin Blades of Doom / Yin Yang Dao

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal