Program

Portret: Sion Sono

Miłosne piekło

Guilty of Romance / Koi no tsumi

Projekcje

21 lis 2016
20:30
Muranów
Japonia 2011, 144’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Sion Sono
scenariusz: Sion Sono
zdjęcia: Sohei Tanikawa
montaż: Junichi Ito
muzyka: Yasuhiro Morinaga
obsada: Megumi Kagurazaka, Miki Mizuno, Makoto Togashi,Kazuya Kojima, Satoshi Nikaido, Ryûju Kobayashi
producent: Yoshinori Chiba, Nobuhiro Iizuka
produkcja: Django Film, Nikkatsu
język: japoński
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Kinema Junpo Award 2012 - Best Director; Cannes IFF 2011; Karlovy Vary IFF 2011; Helsinki IFF 2011; Pusan IFF 2011; Stockholm IFF 2011; Hong Kong IFF 2011

Opis filmu

Izumi to wcielony ideał z podręcznika dla wzorowej pani domu: perfekcyjnie układna i jak w zegarku spełniająca życzenia męża. Ten ostatni jest autorem powieści erotycznych, ale jeśli w ich związku była kiedyś jakakolwiek namiętność, wyparowała dawno temu wraz z zapachem pasty do butów. Szukając wyrwy w nudzie codziennych obowiązków bohaterka znajduje sobie dorywcze prace. Przypadkiem trafia na fotograficzny casting, gdzie wraz z intensywnie czerwoną sukienką i bielizną w panterkę otrzymuje nowe spojrzenie na siebie i własną cielesność. Eksploracja świata seksualności może jednak prowadzić w nieoczekiwane rejony…

Mroczna baśń Sono w porażającej, pełnej czarnego humoru i fetyszystycznych obrazów formie odsłania perwersyjne oblicze japońskiego społeczeństwa. Balansując między konwencją klasycznego japońskiego kina obyczajowego, kryminałem noir i niepokojącą neonową groteską reżyser tworzy paradoksalną, feministyczną z ducha opowieść o niebezpieczeństwach związanych z realizowaniem własnych i cudzych fantazji. Jak zwykle u Sono oprócz emocjonującej historii możemy tu znaleźć szereg intertekstualnych nawiązań (w tym do Franza Kafki i Gertrude Stein) oraz mistrzowsko dopełniającą całość ścieżkę dźwiękową. Film jest zarazem zwieńczeniem tak zwanej "trylogii nienawiści", na którą składają się także "Miłość obnażona" i prezentowany na 5. Pięciu Smakach "Cold Fish".

Jagoda Murczyńska

Sion Sono

Urodzony w 1961 r., poeta, performer, filmowiec, malarz, muzyk. Jeden z najbardziej wpływowych twórców niezależnego japońskiego kina, regularny bywalec międzynarodowych festiwali, ceniony za radykalną wizję artystyczną, umiejętność łączenia szokującej formy z celną społeczną krytyką i bezkompromisowy filmowy język. Jego filmografia obejmuje niemal 50 tytułów - od punkowego kina eksperymentalnego po efektowne surrealistyczne thrillery i brawurowe filmy o nastolatkach.

Wybrana filmografia:

1985 Jestem Sion Sono! / Ore wa Sono Sion da!! / I Am Sion Sono!

2001 Jisatsu sakuru / Suicide Club

2008 Miłość obnażona / Ai no mukidashi / Love Exposure

2010 Tsumetai nettaigyo / Cold Fish

2013 Zabawmy się w piekle / Jigoku de naze warui / Why Don't You Play in Hell

2014 Tokyo Toraibu / Tokyo Tribe

2015 Love & Peace

2015 Shinjuku suwan / Shinjuku Swan Kabukicho Skauto Sabaibaru

2015 Riaru onigokko / Tag

2015 Gwiazda szeptów / Hiso hiso boshi / The Whispering Star

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal