Program

Portret: Sion Sono

Jestem Sion Sono!

I'm Sion Sono / Ore wa Sono Sion da!!

Projekcje

17 lis 2016
16:15
Muranów
Japonia 1985, 37’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Sion Sono
scenariusz: Sion Sono
zdjęcia: Sion Sono, Ryosuke Yamamichi
obsada: Sion Sono
język: japoński
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Pia Film Festival 1986 - Grand Prix

Opis filmu

Nagrodzony na festiwalu kina niezależnego Pia bezczelnie egocentryczny portret młodego artysty. 22-letni Sono, który później stanie się jednym z najbardziej bezkompromisowych i wpływowych japońskich reżyserów, w pierwszym pokazanym szerokiej publiczności filmie kreuje swój poetycki autoportret. Buńczuczne wypowiedzi skierowane prosto do kamery przeplatają się ze scenami biegania po mieście i nieudolnego umawiania się na randkę, ale też z konceptualnymi inscenizacjami, nadającymi całości metaforyczny kontekst.

Sono, jako młody poeta i performer, chwycił za kamerę, gdy przestały mu wystarczać możliwości druku: elegancko uwiecznione na papierze litery nie oddawały ogromu emocji, zawartego w ekspresyjnie kreślonych znakach. Zaczął zapisywać swoje wiersze na ścianach i uwieczniać cały proces w ruchu – z tych kaligraficzno-performerskich działań wyrosła jego filmowa twórczość, w której do dziś widać ogromną wrażliwość na formę i dziką energię wkładaną w proces kreacji. Debiutancki film jest przykładem zarówno tej pasji, jak i umiejętności łączenia pozornie nie przystających do siebie konwencji – w tym wypadku spontanicznego pamiętnika, animowanych eksperymentów i drobnych cytatów z japońskiej nowej fali.

Film, pochodzący z archiwum festiwalu Pia, został przez organizatorów odnowiony (z całym szacunkiem dla chropowatej jakości oryginalnej taśmy 8mm) i poddany cyfryzacji w ramach projektu promowania niezależnego kina japońskiego z lat 70. i 80. XX wieku.

Jagoda Murczyńska

Sion Sono

Urodzony w 1961 r., poeta, performer, filmowiec, malarz, muzyk. Jeden z najbardziej wpływowych twórców niezależnego japońskiego kina, regularny bywalec międzynarodowych festiwali, ceniony za radykalną wizję artystyczną, umiejętność łączenia szokującej formy z celną społeczną krytyką i bezkompromisowy filmowy język. Jego filmografia obejmuje niemal 50 tytułów - od punkowego kina eksperymentalnego po efektowne surrealistyczne thrillery i brawurowe filmy o nastolatkach.

Wybrana filmografia:

1985 Jestem Sion Sono! / Ore wa Sono Sion da!! / I Am Sion Sono!

2001 Jisatsu sakuru / Suicide Club

2008 Miłość obnażona / Ai no mukidashi / Love Exposure

2010 Tsumetai nettaigyo / Cold Fish

2013 Zabawmy się w piekle / Jigoku de naze warui / Why Don't You Play in Hell

2014 Tokyo Toraibu / Tokyo Tribe

2015 Love & Peace

2015 Shinjuku suwan / Shinjuku Swan Kabukicho Skauto Sabaibaru

2015 Riaru onigokko / Tag

2015 Gwiazda szeptów / Hiso hiso boshi / The Whispering Star

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal