Program

Pokazy specjalne

Długie przeprosiny

The Long Excuse / Nagai iiwake

Projekcje

16 lis 2016
20:30
Muranów
17 lis 2016
20:30
Kinoteka 2
Japonia 2016, 124’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Miwa Nishikawa
scenariusz: Miwa Nishikawa na podst. własnej powieści
zdjęcia: Yutaka Yamazaki
montaż: Ryuji Miyajima
muzyka: Michiaki Kato, Nakanishi Toshihiro
obsada: Masahiro Motoki, Pistol Takehara, Kenshin Fujita, Tamaki Shiratori, Keiko Horiuchi, Sosuke Ikematsu, Haru Kuroki, Maho Yamada, Eri Fukatsu
producent: Asako Nishikawa, Akihiko Yose
produkcja: Bandai Visual Co. Ltd., Aoi Pro. Inc
język: japoński
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Toronto IFF 2016; Vancouver IFF 2016; Busan IFF 2016; Rome IFF 2016

Opis filmu

Sachio Kinugasa to uznany pisarz, odcinający kupony od swojego sukcesu i szlachetniejącej z wiekiem męskiej urody. Gdy jego żona ginie w wypadku, potrafi znaleźć doskonałe słowa, by wyrazić nieukojony żal – za wyrafinowaną i z pozoru głęboką formą wydaje się jednak brakować emocji. W życiu bohatera pojawia się jednak Yoichi, wdowiec po kobiecie, która straciła życie w tej samej katastrofie, zostawiając go z dwójką dzieci. Wiedziony impulsem, Sachio nieco wbrew sobie deklaruje pomoc osamotnionej rodzinie.

Trudno wyobrazić sobie bohaterów różniących się od siebie bardziej: Yoichi to prostoduszny i bezpośredni kierowca ciężarówek (w którego wciela się rockman Pistol Takehara), Sachio – szarmancki intelektualista, pretendujący do miana autorytetu (doskonale wyważona rola znanego z "Pożegnań" Masahiro Motokiego). Ich spotkanie okaże się wyzwaniem – i szansą – dla obu.

Nishikawa z lekkością prowadzi widza przez historię o dojrzewaniu i wewnętrznej przemianie, opowiadaną bez patosu, za to z ogromną psychologiczną wrażliwością. Równoważąc dramatyczne momenty subtelnym humorem, pokazuje zderzenie dwóch światów, dwóch narracji o męskości, rodzinie, życiowych celach. Zniuansowanym, wielowarstwowym scenariuszem reżyserka po raz kolejny udowadnia, że jest godną spadkobierczynią najlepszych tradycji japońskiego kina spod znaku Ozu czy Mizoguchiego. Z niespiesznym stylem opowiadania współgrają jazzująca ścieżka muzyczna oraz zdjęcia stałego współpracownika Hirokazu Koreedy, Yutaki Yamazakiego.

Jagoda Murczyńska

Miwa Nishikawa

Urodzona w 1974 r. reżyserka, scenarzystka, pisarka. Studiowała literaturę na uniwersytecie Waseda, karierę filmową rozpoczęła jako asystentka Hirokazu Koreedy, który został producentem jej debiutanckiego filmu "Wild Berries", który zdobył nagrody m.in. na festiwalu w Yokohamie, Japanese Professional Movie Award oraz Mainichi Film Concours. Powszechne uznanie zdobyły także jej kolejne produkcje, nagradzane na licznych festiwalach. "Kołysanie" (2006) zostało zaprezentowane w ramach Directors' Fortnight w Cannes, a scenariusz do tego filmu otrzymał literacką nagrodę Yomiuri i wkróce wydany został jako powieść. Nishikawa opublikowała także zbiór opowiadań "Kino no kamisama" oraz powieść "Nagai iwake".

Filmografia:

2003 Hebi ichigo / Wild Berries

2005 Fiimeiru / Female (nowela "Megami no kakato")

2006 Kołysanie / Yureru / Sway

2006 Yume ju-ya / Ten Nights of Dreams (nowela "The Ninth Dream")

2009 Drogi doktorze / Dia dokuta / Dear Doctor (2009)

2012 Marzenia na sprzedaż / Yume uru futari / Dreams for Sale

2016 Długie przeprosiny / Nagai iiwake / The Long Excuse

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal