Program

Kino grozy / Azjatycka Noc Grozy, 29 X

Sadako vs Kayako

Projekcje

29 paź 2016
01:00
Muranów
19 lis 2016
21:00
Kinoteka 2
Japonia 2016, 98’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Koji Shiraishi
scenariusz: Koji Shiraishi, Takashi Shimizu (koncepcja postaci), Kôji Suzuki (koncepcja postaci)
zdjęcia: Hidetoshi Shinomiya
montaż: Tsuyoshi Wada
muzyka: Koji Endo
obsada: Mizuki Yamamoto, Tina Tamashiro, Aimi Satsukawa, Misato Tanaka, Masahiro Komoto, Masanobu Ando, Rina Endo, Elly Nanami, Maiko Kikuchi
producent: Reiko Imayasu, Toshinori Yamaguchi, Mikihiko Hirata
produkcja: Kadokawa Pictures, NBCUniversal Entertainment
język: japoński
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Toronto IFF 2016; Fantastic Fest 2016; Montreal Festival of New Cinema 2016; Torino Film Fest 2016

Opis filmu

Nie byłoby J-horroru bez "Kręgu" i "Klątwy Ju-on". Każdy z tych tytułów doczekał się wielu kontynuacji i przeróbek - najwyższy czas, by mroczne bohaterki obu filmów starły się ze sobą nawzajem. To więcej niż spotkanie dwóch żądnych ofiar demonów: to mrożąca krew w żyłach rozgrywka między prawdziwymi legendami japońskiego kina.

Historia zaczyna się niewinnie - dwie nastolatki, Natsumi i Yuri, kupują stary odtwarzacz VHS, żeby przegrać stare nagranie rodziców na cyfrowy nośnik. Jak się okazuje, w środku jest już kaseta - z doskonale znaną wszystkim fanom "Kręgu" treścią. Tymczasem inna dziewczyna, Suzuka, przeprowadza się z rodzicami w nowe miejsce i odkrywa w pobliżu tajemniczy, opuszczony dom, o którym krążą dziwne plotki. Dwie pozornie nie związane ze sobą historie połączy postać pewnego siebie egzorcysty Keizo i towarzyszącej mu dziwnej dziewczynki w czerwonym płaszczyku.

Film Kojiego Shiraishi to nie tylko gratka dla wielbicieli obu serii. Reżyser bawi się konwencją i przywołuje ikoniczne elementy, zachowując przy tym szacunek - i dużą dozę nieskrywanego uwielbienia - dla oryginalnych filmów. To jednak także doskonale zrealizowane kino grozy, w którym z dreszczem przyjemności mogą się zanurzyć także ci, którzy odkrycie J-horroru mają dopiero przed sobą.

sadakovskayako

sadakovskayako

Jagoda Murczyńska

Koji Shiraishi

Specjalista od kina grozy; reżyser, scenarzysta i aktor, zaczynał jako asystent Shinobu Yaguchiego i Gakuryu Ishiego. Zadebiutował filmem "Ju-rei" w 2004 roku i od tej pory zrealizował kilkanaście cieszących się popularnością horrorów.

Wybrana filmografia:

2004 Ju-rei

2005 Klątwa | Noroi the Curse | Noroi

2007 Carved | Kuchisake-onna

2009 Grotesque | Gurotesuku

2010 White Eyes | Shirome

2013 Cult | Karuto

2014 A Record of Sweet Murder | Aru Yasashiki Satsujinsha no Kiroku

2016 Sadako vs Kayako

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal