Program

Odrestaurowana klasyka

Córka Nilu

Daughter of the Nile / Ni luo he nyu er

Projekcje

18 lis 2016
14:00
Muranów
23 lis 2016
18:30
Kinoteka 3
Taiwan 1987, 93’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Hou Hsiao-hsien
scenariusz: Chu T'ien-wen
zdjęcia: Chen Huai-en
montaż: Liao Ching-song
muzyka: Chang Hung-yi, Ch'en Cih-yuan
obsada: Jack Kao, Li Tian-lu, Fu Shen-tsui, Fan Yang, Lin Yang
producent: Lu Wen-jen
produkcja: Fu-Film
język: mandaryński
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Turin IF of Young Cinema 1987 – Special Jury Prize; Golden Horse FF 1987 - Best Original Film Score; Cannes FF Directors' Fortnight

Opis filmu

Neonowe Tajpej, lata osiemdziesiąte. Wkraczające w dorosłość rodzeństwo mieszka bez rodziców, szukając mniej lub bardziej ryzykownych sposobów na życie. Hsiao-yang pracuje w KFC i uczy się w nocnym liceum, jej brat prowadzi restaurację i wikła się w podejrzane interesy, najmłodsza siostra wkracza w okres buntu. 

Melancholijny portret młodych ludzi, dryfujących w miejskich przestrzeniach, zainteresowanych bardziej japońskimi mangami niż politycznymi przemianami modernizującego się kraju, to jeden z najmniej znanych filmów Hou Hsiao-hsiena. Uznany za jego bardziej komercyjną produkcję (w głównej roli obsadzona została Lin Yang, ówczesna gwiazda pop), nie doczekał się należytego uznania krytyki, a niedostępność kopii sprawiła, że rzadko do niego wracano. Tymczasem, odkryty po latach, okazał się doskonałym, nostalgicznym dokumentem swych czasów: reżyserowi udało się mistrzowsko uchwycić klimat dekady, z całą jej zadziornością, mrokiem, brutalnością zderzoną z cukierkową popkulturą.

Pierwszy film Hou zrealizowany w Tajpej oddycha rytmem miejskiego życia, filmowanego w charakterystycznych dla reżysera długich ujęciach. Kamera od niechcenia śledzi codzienną rzeczywistość boahterów, a ścieżka dźwiękowa przywołuje to, co w latach osiemdziesiątych najlepsze, tworząc doskonałe tło dla niepokojącego, słodko-gorzkiego poematu o samotności. 

Jagoda Murczyńska

Hou Hsiao-hsien

Urodzony w 1947 w Chinach, wychował się na Tajwanie, gdzie ukończył National Taiwan Arts Academy. Wielokrotnie nagradzany za reżyserię na najważniejszych światowych festiwalach (m.in. w Cannes, Wenecji, Tajpej). Jedna z kluczowych postaci "tajwańskiej nowej fali", którego twórczość wywarła przemożny wpływ nie tylko na rodzimą kinematografię. Jego retrospektywa była częścią programu 5. Pięciu Smaków.

Wybrana filmografia:

1980 Jiu shi liu liu de ta / Cute Girls

1983 The Sandwich Man / Erzi de Dawan’ou

1983 Chłopcy z Fengkuei / Feng gui lai de ren / The Boys From Fengkuei

1985 Czas życia, czas śmierci / Tong nian wang shi / The Time to Live and the Time to Die

1989 Miasto smutku / Bei qing cheng shi / A City of Sadness

2001 Millennium Mambo / Qian xi man po / Millennium Mambo

2007 Podróż czerwonego balonika / Le Voyage du Ballon Rouge / The Flight of the Red Balloon

2015 Zabójczyni / Nie yinniang / The Assassin

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal