Pionierskie wydawnictwo o kinie Azji na 10-lecie Pięciu Smaków
Z okazji jubileuszowej edycji Festiwal Filmowy Pięć Smaków wydaje książkę "Cicha eksplozja. Nowe kino Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej" pod redakcją Jagody Murczyńskiej.
Dziesięciolecie festiwalu to znakomita okazja do refleksji nad bogactwem kina i popkultury Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej oraz ich znaczeniem na świecie. Dwanaście niepublikowanych dotąd esejów polskich i zagranicznych ekspertów wskazuje na najciekawsze współczesne zjawiska oraz trendy, pokazuje też zakorzenienie nowego kina w lokalnych tradycjach. Teksty koncentrują się zarówno na kinie autorskim, jak i gatunkowych filmach skierowanych do masowej publiczności.
Cicha eksplozja. Nowe kino Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej
XXI wiek to czas rewolucyjnych zmian dla rozwijających się azjatyckich kinematografii. Niezależni malezyjscy filmowcy podbijają międzynarodowe festiwale, koreańskie kino gatunkowe gromadzi rzesze oddanych fanów na całym świecie, a chińskie blockbustery osiągają zyski zapierające dech w piersiach. Do głosu dochodzą autorzy z maleńkich kinematografii Birmy czy Kambodży, którzy dzięki filmowemu medium mają szanse opowiedzieć historie swoich regionów z własnej perspektywy.
Wydana z okazji 10. edycji Festiwalu Filmowego Pięć Smaków pionierska, przekrojowa publikacja poświęcona kinematografiom Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej ukazuje powstające tam obecnie filmy w szerokim kontekście kulturowym, historycznym i społecznym. Autorzy opisują najciekawsze zjawiska w szybko rozwijającym się regionie: lokalną estetykę, zakorzenienie w kulturowych tradycjach, ale też globalne trendy radykalnie zmieniające funkcjonowanie przemysłu filmowego. Przyglądają się mrocznej poetyce tajskiego horroru, koreańskiej popkulturze, sile rażenia indonezyjskiego kina akcji i nieodpartemu urokowi japońskiego kina niezależnego, zwracając uwagę widzów na wciąż niedoceniane fenomeny, które na nowo definiują język współczesnego kina.
Wśród autorów znaleźli się: Katarzyna Ancuta, Adam Cybulski, Karen Fang, Wafa Ghermani, Bogna Konior, Marcin Krasnowolski, Bastian Meiresonne, Agnieszka Mikrut-Żaczkiewicz, Jagoda Murczyńska, Jasper Sharp, Magdalena Sobolska i Sławomir Wasiński.
"Cicha eksplozja. Nowe kino Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej" pod redakcją Jagody Murczyńskiej wydana zostanie przez Fundację Sztuki Arteria, organizatora Festiwalu Filmowego Pięć Smaków, we współpracy z Korporacją Ha!art.
Marzenia na sprzedaż, reż. Miwa Nishikawa
Premiera książki
Premiera książki odbędzie się w pierwszy dzień 10. edycji Pięciu Smaków - 16 listopada. Przedsprzedaż rozpocznie się 2 listopada na stronie piecsmakow.pl i ha.art.pl.
- Cena książki: 39 zł
- Cena książki w przedsprzedaży: 29 zł
- Cena książki dla posiadaczy karnetów 10. edycji Pięciu Smaków: 29 zł
Sprzedaż karnetów festiwalowych
Trwa sprzedaż karnetów na 10. edycję Pięciu Smaków. W tym roku dostępne są jego dwie wersje: karnet w wersji podstawowej (w cenie 190 PLN) upoważnia do wejścia na wszystkie projekcje filmowe Pięciu Smaków, z wyjątkiem uroczystego otwarcia. Karnet Master (w cenie 270 PLN) obejmuje także trzy koncerty z cyklu Radio Azja, Noc Grozy (w ramach cyklu Przedsmaki) oraz uroczyste otwarcie.